2/28/2022

Una nova edició de la Jornada d'estudi de la Pastoral Obrera

Una cinquantena de persones, contentes de retrobar-nos, vam prendre part a la Jornada d'Estudi de la Pastoral Obrera de Catalunya el passat 26 de febrer. Amb Rafael Allepuz, que acaba de publicar, dins la col·lecció Oikos de Claret i Justícia & Pau, el llibre Persones i treball. Un radiografia del treball i de l'ideari cristià, ens vam endinsar en les actuals condicions de vida i de treball dels ciutadans de Catalunya. Es tracta d'un estudi molt i molt recent, que permet aprofundir en les dades que acaba de presentar també l'informe Foessa i que situa Catalunya com una de les zones amb més pobresa d'Espanya junt amb les Canàries, sis punts per damunt de la mitjana espanyola. En Rafa es va expressar, com sempre, amb claredat i pedagogia. Aquí podeu escoltar la seva intervenció. 


La jornada va continuar amb l'aportació de tres persones que ens van fer pensar i ens van plantejar interrogants sobre com acompanyem i acollim els tres col·lectius que tant en Rafael com l'informe Foessa situen en alt risc: els joves, les dones i les persones immigrades. Per parlar-nos dels joves, va intervenir la Mercè Clúa, de la Joc del bisbat de Terrassa; per parlar-nos de les dones, la Marta Moya, de l'equip de dones de la Goac, i per parlar-nos de la immigració, Joan Cabot, responsable del "Caminem junts en la diversitat". Aquí teniu les seves intervencions, que la veritat és que mereixerien encara més atenció que la rebuda en la jornada, perquè tots tres són molt suggerents:




De fet, un dels objectius de la jornada era revisar fins a quin punt la pastoral obrera continua sent significativa per a les persones que treballen en precari i que es mouen a tocar de l'exclusió social. Aquests van ser alguns dels suggeriments llançats pels participants:

  • Els militants dels moviments de la PO hauríem de coincidir en moments de reivindicació (mobilitzacions, concentracions…) en defensa dels serveis públics. La coordinadora hauria de convidar-nos i/o recordar-nos-ho.
  • Per la JOC, cercar consiliàries, dones, entre vosaltres mateixes. Transmeteu la “vostra” creença, segur que escolteu Deu cada dia. Podeu difondre aquest Deu que escolteu en la vostra vida.
  • Els moviments podem deixar d’estar “tutelats” pels ordenats.
  • Coordinar-nos amb els serveis de Caritas que estan treballant en les acollides laborals. Hi ha moltes persones que podrien venir als moviments.
  • Tenir una telèfon, correu i una persona militants darrera per a que les persones puguin tenir contacte amb el moviment. No podem fer “màrqueting” si després no responen.
  • Intentar tenir més veu pròpia com a Pastoral Obrera, i fer-nos sentir.
  • Oferir els nostres moviments als germans i germanes en situació precària.
  • Relleu generacional en els moviments i grups de Pastoral Obrera.
  • Picar la consciencia de persones cristianes que venen a missa perquè siguin justos amb les cura de les seves ancianes. No es poden aprofitar de la legalitat de les cuidadores.
  • Moltes de les persones immigrants treballen en el món de la llar. Aquestes no reben un salari digne perquè les famílies no poden pagar-los perquè els seus ingressos són baixos.
  • La gent que ens envolta, que pateix la realitat d’exclusió necessita paraules i testimonis d’esperança i consol. Cal que nosaltres comuniquem sense por, la nostra esperança, la nostra fe amb el nostre testimoni militant i participem activament des de la nostra realitat comuna i convidant-les als llocs que estem: moviments, parròquia, treball, barri, entitats socials…
 Feina per pensar, reptes per atendre... Hi continuarem treballant
Mercè Solé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Primer de Maig 2023

  Cliqueu aquí per descarregar-vos el manifest del Primer de Maig 2023