2/14/2022

La Reforma Laboral: com afecta els col·lectius més precaris?

 

El Departament de Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal Espanyola ha considerat convenient programar aquesta webinar (sessió telemàtica de formació) per conèixer i aprofundir en l'actual reforma laboral, fruit de la recuperació del diàleg social. Per això comptem amb Eduardo Rojo Torrecilla, Catedràtic de Dret del treball i Seguretat Social a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Joan Pau II assenyala en l'encíclica Laborem exercens que "el treball humà és una clau, potser la clau essencial, de tota la qüestió social, si tractem de veure-la veritablement des del punt de vista del bé de l'home" (núm. 3). En el mateix sentit es pronunciava el papa Francesc, en l'encíclica Fratelli tutti quan deia que "el gran tema és el treball. El veritablement popular, perquè promou el bé del poble, és assegurar a tots la possibilitat de fer brollar les llavors que Déu ha posat en cadascun, les seves capacitats, la seva iniciativa, les seves forces (...). Per més que canviïn els mecanismes de producció, la política no pot renunciar a l'objectiu d'assolir que l'organització d'una societat asseguri a cada persona alguna manera d'aportar les seves capacitats i el seu esforç" (núm. 162).
Recentment s'ha convalidat en el Congrés la reforma laboral acordada a la taula del diàleg social on participen la representació dels empresaris, els sindicats i el govern de l'estat. Aquest acord tripartit ha creat un gran enrenou en determinats partits polítics i sindicats. Els uns perquè consideraven que no derogava completament les anteriores reformes laborals; els altres perquè consideraven que aquesta reforma perjudicarà l'economia i la creació d'ocupació.
El Departament de Pastoral del treball va emetre un comunicat valorant el fet que el diàleg social hagués donat com a fruit aquest acord i la necessitat que servís per dignificar el treball i les persones treballadores.
Avui, un cop convalidat, volem conèixer com pot donar resposta a les situacions en què es troben molts treballadors i treballadores precaris, especialment a col·lectius com els de les dones, joves i immigrants. També veiem que cal emmarcar-lo dins d'altres acords que no han tingut tanta repercussió mediàtica i finalment volem aprofundir en quines altres situacions del mercat laboral cal actuar perquè aquest afavoreixi la dignitat dels treballadors i treballadores.

Et convidem a participar en aquesta webinar i a expressar-hi el teu parer.

Recorda, dimecres, 30 de març de 2022, de les 19,30 a les 21,00 h.

Inscriu-te aquí: https://forms.gle/jqigA3F99cUFBYTS6 fins al 25 de març de 2022 per rebre l'enllaç al teu correu electrònic.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Primer de Maig 2023

  Cliqueu aquí per descarregar-vos el manifest del Primer de Maig 2023