3/21/2022

Comunicat arran de la Jornada d'Estudi del Sipoc (26 de febrer de 2022)

Rafael Allepuz i Joan Valls


Intervenció del bisbe Sergi Gordo, que ens va acompanyar

Mercè Solé, Mercè Clúa i Marta Moya



El dissabte 26 de febrer de 2022, la Pastoral Obrera de Catalunya ha celebrat la XXXIV Jornada d’Estudi amb el títol “Una radiografia del món laboral per fer front als reptes de la Pastoral Obrera”.

A partir d’una ponència realitzada pel Rafel Allepuz Capdevila (autor del llibre: “Persones i treball. Una radiografia del treball i de l’ideari cristià”) i testimonis de compromís de persones militants com la Mercè Clua Miras (JOC), en Joan Cabot i Barbany (ACO) i Marta Moya Casanovas (GOAC) en l’acompanyament de col·lectius de persones migrades, joves i dones, constatem:
  • Que la realitat del món del treball avui és d’una marcada (gran, remarcable, notòria) polarització entre una majoria de persones que treballen de forma remunerada amb drets reconeguts, estabilitat i possibilitats de promoció i una part cada vegada més important de persones amb altes taxes de precarietat, temporalitat, flexibilitat i baixos salaris.
  • Aquesta precarietat laboral s’ha vist agreujada per la pandèmia de la Covid-19, una nova crisi que torna a colpejar els col·lectius que viuen de forma permanent la vulnerabilitat social: persones migrades, joves i dones.
Constatem i denunciem la cronificació de l’exclusió i la pobresa en la qual cada vegada més persones van caient arran d’un mercat laboral que no permet la incorporació d’aquests col·lectius. Denunciem que l’exclusió del món laboral també és exclusió de la participació social i política, tot reduint la capacitat d’organització dels col·lectius obrers.

Des de la Pastoral Obrera de Catalunya observem amb preocupació els canvis tecnològics i de digitalització que estan afectant el món laboral, que obren una bretxa digital entre persones treballadores, tot agreujant la vulnerabilitat de les persones amb més baixa formació.

També valorem com a negatius alguns aspectes de les noves formes de teletreball que ens porten a més individualització de les relacions laborals i a dificultar l’organització de les treballadores i treballadors.

Aquesta realitat laboral que vivim entra en total contradicció amb la Doctrina Social de l’Església i amb les aportacions del papa Francesc.

Nosaltres, cristians i cristianes que formem part de la pastoral obrera, reivindiquem avui més que mai que la persona és el centre de l’organització de la vida (l’estructura, la trama, la conformació, la composició) social, política i econòmica. Que el món del treball és molt més que el treball remunerat, també és treball l’atenció domèstica i les cures de les persones així com el món del voluntariat.

El conflicte capital-treball s’ha de resoldre en favor de la vida digna de les persones i de la promoció del bé comú, per garantir la igualtat i condicions dignes d’habitatge, sanitat, educació...

Des de la Pastoral Obrera de Catalunya i arran de les reflexions dels testimonis compartits, volem continuar estant presents i encarnades en els barris obrers, en les parròquies i col·lectius eclesials obrers i en les organitzacions i moviments del poble.

Volem acompanyar i deixar-nos acompanyar per persones que pateixen la precarietat, volem promoure canvis de mentalitat individuals i col·lectius per fer front al pensament únic i predominant de l’eficàcia i el benefici econòmic. Volem ser llavor d’economia social i solidària.

Volem, des del nostre ser comunitari, obrir-nos i acollir persones migrades, volem ser Església compromesa i referència per a col·lectius de joves i de dones.

Volem ser Església amb protagonisme de les laiques i laics, volem ser Església en igualtat de dones i homes. Volem aportar el nostre esperit transformador i ser referència en la lluita contra les desigualtats i les exclusions.
Barcelona, 26 de febrer de 2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Primer de Maig 2023

  Cliqueu aquí per descarregar-vos el manifest del Primer de Maig 2023